środa, 29 stycznia 2014

Co jeść na śniadanie żeby mieć energię na resztę dnia?

Jest takie przysłowie: "śniadanie jedz jak król, obiad jak książe, a kolację jak żebrak". Okazuje się, że zwykłe powiedzenie jest złotą zasadą zdrowego odżywiania się. Nie chodzi o to żeby na śniadaniu stół się uginał od jedzenia, a o to by spożyć rano tylko niezbędne dla organizmu składniki.
Powiem krótko: bez śniadania dzień stracony. Na pierwszy posiłek najlepiej spożywać produkty bogate w białko, gdyż na długo dają uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm. Ważne są również warzywa i owoce, które są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit oraz syci na długi czas. Ponad to warzywa i owoce bogate w witaminy i sole mineralne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.


Śniadanie spożyć najlepiej w ciągu 30 minut po przebudzeniu, by przywrócić do odpowiedniego poziomu metabolizm zwolniony podczas snu. Pod względem kaloryczności nasz pierwszy posiłek powinien dostarczyć nam 500-700 kcal.

Moje propozycje śniadań dla Was:

1. Jajecznica z pomidorami, bułka pełnoziarnista/grahamka, herbata.

2. Owsianka (królowa śniadań) na mleku z owocami np. truskawki, jagody, banan - wedle uznania :)

3. Musli z rodzynkami i orzechami z jogurtem naturalnym + szklanka soku z pomarańczy.

4. Twarożek ze szczypiorkiem i natką pietruszki, bułka pełnoziarnista/grahamka, herbata.

5. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, natka pietruszki, szczypioerk), kawa zbożowa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz