niedziela, 9 marca 2014

Sałatka Nicejska.

Sałatka Nicejska.

Składniki:
- 1 mix sałat np. z Biedronki
- 1 puszka (170 g) tuńczyka w wodzie
- 2 duże malinowe pomidory
- 1 mała cebula zalana 1 łyżką soku z cytryny na 15 min
- 4 jajka na twardo
- 2 garście czarnych oliwek
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki (1+1) soku z cytryny
- 3 łyżki (45 ml) oliwy
- sól
- pieprz






Sposób przygotowania:
Cebulę obierz, pokrój w piórka, zalej 1 łyżką soku z cytryny i odstaw na 15 minut (dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku). Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Sałatę umyj i osusz, większe liście porwij. Pomidory umyj i pokrój w ósemki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na porcje. Przygotuj sos winegret, energicznie mieszając oliwę z pozostałym sokiem z cytryny. Na dużych talerzach rozłóż sałatę i dodaj pozostałe składniki, skrop sosem winegret, dopraw solą, pieprzem i podawaj.



Smacznego ! :)

1 komentarz:

  1. właśnie szukałam przepisu na sałatkę:) i już ją mam:) meegaa wygląda:)

    OdpowiedzUsuń